Na današnjoj sednici Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je da poveća referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 6,25 odsto. Istovremeno, povećana je i stopa na depozitne olakšice – na pet odsto, kao i stopa na kreditne olakšice – na 7,5 odsto.

Pri donošenju ovakve odluke Izvršni odbor je procenio da je potrebno nastaviti sa umerenim zaoštravanjem monetarnih uslova, kako inflaciona očekivanja ne bi rasla i kako bi se osiguralo da se inflacija nađe na opadajućoj putanji i vrati u granice dozvoljenog odstupanja od cilja u horizontu projekcije.

NBS navodi da inflatorni pritisci na globalnom nivou i dalje izazivaju zabrinutost, iako su svetske cene energenata, pre svega električne energije i gasa, ali i drugih primarnih proizvoda, smanjene, a pokazatelji koji ukazuju na zastoje u globalnim lancima snabdevanja i kontejnerske transportne troškove gotovo u potpunosti vraćeni na nivoe pre pandemije. Međutim, NBS naglašava neophodnost vođenja oprezne monetarne politike pre svega jer je bazna inflacija prilično visoka pod uticajem rasta zarada, a takođe i dalje postoji neizvesnost u pogledu dužine trajanja rata u Ukrajini koji bi mogao uticati na cenu energenata.

Posle jednomesečne pauze nastavljen rast referentne stope NBS-a

Izvor: NBS

Kao što je poznato, domaća inflacija je u martu usporila na 15,1 odsto u aprilu, dok je bazna inflacija iznosila 11,1 odsto. NBS očekuje znatniji pad inflacije u drugoj polovini godine, a ulazak u granice cilja od 3 ± 1,5 odsto se očekuje se sredinom naredne godine.

Kada je privredni rast u pitanju, BDP je u prvom tromesečju porastao 0,7 odsto, a NBS u nastavku godine očekuje ubrzanje ekonomske aktivnosti, čemu treba da doprinese i oporavak eksterne tražnje iz zone evra. NBS u tekućoj godini očekuje rast BDP-a u rasponu 2-3 odsto i 3-4 odsto naredne godine.

Izvor: NBS, Momentum