Poslovna aktivnost evrozone beleži pad drugi mesec zaredom s obzirom na sve veće troškove života koji smanjuju ličnu potrošnju dok proizvođači i dalje trpe pritiske usled ograničenja u lancima snabdevanja, pokazuje fleš pregled PMI pokazatelja koji tradicionalno objavljuje S&P Global.

Pokazatelj PMI, koji predstavlja dobar odraz kretanja privredne aktivnosti, pao je u avgustu na 49,2 sa 49,9 poena u julu, što je ipak bolje od očekivanja analitičara okupljenih oko Reuters-a koje je bilo na nivou od 49,0 poena.

Uslužni sektor, koji dominira ovim ekonomskim i političkim blokom, pao je sa 51,2 na 50,2 poena i bio je ispod konsenzusa od 50,5. Industrijski sektor je pao na najniži nivo od juna 2020. godine – na 49,7 u odnosu na majskih 49,8 poena. Ovaj pokazatelj je bio iznad očekivanja analitičara od 49,0.

Najjača privreda evrozone, Nemačka, produbila je pad poslovne aktivnosti tokom avgusta usled pada tražnje za proizvodima i uslugama što je posledica visoke inflacije, povećanih kamata i ekonomske neizvesnosti. Francuska, pak, je zabeležila prvi pad indeksa ispod nivoa od 50 poena u poslednjih godinu i po dana, takođe kao posledica slabije tražnje i inflacionih pritisaka.

Izvor: Reuters, Momentum