Poslovna aktivnost u evrozoni nastavila je da slabi i tokom avgusta, i kada su u pitanju industrijski i uslužni sektor, pokazuju PMI podaci koje objavljuje S&P Global.

Kompozitni PMI pokazatelj evrozone pao je na 33-omesečni minimum od 47,0 poena sa 48,6 u julu i bio je značajno ispod konsenzusa od 48,5 poena.

Ovaj pokazatelj najniži je od novembra 2020. godine u velikoj meri kao posledica činjenice da kompanije žive od zaliha starih poslova koje se smanjuju te je indeks ugovornih poslova pao na najniži nivo od juna 2020. godine.

Objavljeni PMI podaci sugerišu da bi BDP evrozone u trećem kvartalu mogao da oslabi za 0,2 odsto, nakon što je u prethodnom tromesečju zabeležio stopu rasta od 0,3 odsto.

Kada je  u pitanju uslužni sektor koji dominira privredom evrozone, on je zabeležio prvi pad aktivnosti od decembra prošle godine, spustivši se na 30-omesečni minimum od 48,3 poena.

PMI industrijskog sektora stigao je na tromesečni maksimum od 43,7 poena, ali se i dalje nalazi duboko u zoni kontrakcije. Međutim, ovaj mini uzlazni trend sugeriše da je moguće da je proizvodna aktivnost evrozone dostigla dno tokom proteklih meseci.

Izvor: S&P Global

Kada je u pitanju zaposlenost, kompanije su faktički zaustavile aktivnosti po ovom pitanju i nisu spremne za povećanje kapaciteta u situaciji kada se tražnja pogoršava i njeni izgledi nisu mnogo bolji niti za naredni period.

Inflatorni pritisci su neznatno ubrzali u avgustu, pre svega u uslužnom sektoru, mada i ulazne i izlazne cene signaliziraju znatno nižu inflaciju nego što je viđena u protekle dve godine. Prosečne cene za robu i usluge porasle su po prvi put u poslednjih sedam meseci, dok su ulazni troškovi za oba sektora porasli prvi put u poslednjih 11 meseci ali su ostali neznatno ispod dugoročnog proseka.

Kretanje privredne aktivnosti po regionima ukazuje na dubok pad nemačke privrede čiji se kompozitni PMI spustio na 44,7 poena sa 48,5 u julu, daleko ispod konsenzusa od 48,3 poena. PMI francuske privrede pao je na 46,6 poena, takođe ispod konsenzusa od 47,5 poena.

Kompanije su ostale pesimistične u pogledu izgleda s obzirom na okruženje rastućih kamata, suzdržanost potrošača i visoku inflaciju koji utiču na tražnju.

Očekuje se da bi Evropska centralna banka (ECB) u septembru mogla da napravi pauzu sa dizanjem kamata, ali je još rano za zaključak da je ciklus dizanja kamata dostigao vrhunac.

Evro je danas dodatno oslabio na 1,08 prema dolaru, a takođe su pali i prinosi na nemačke obveznice.

Izvor: Reuters, Momentum