Poslovna aktivnost u evrozoni usporila je značajno tokom juna, s obzirom da je uslužni sektor počeo da pokazuje znake posustajanja, dok je industrija pogoršala ionako loše stanje, pokazuju PMI podaci koje objavljuje S&P Global.

Ovaj ishod desio se uprkos činjenici da je Evropska centralna banka (ECB) smanjila kamate na junskom zasedanju, a investitori očekuju još dva smanjenja do kraja godine.

Kompozitni PMI pokazatelj evrozone pao je u junu na 50,8 poena sa majskih 52,2, dok su učesnici na tržištu očekivali njegov rast na 52,5 poena.

Uprkos neočekivanom usporavanju privrede evrozone, ona je ostala i četvrti mesec zaredom na teritoriji koja označava kakav-takav privredni rast.

Dominantni uslužni sektor ovog bloka oslabio je sa 53,2 na 52,6 poena i bio je ispod konsenzusa od 53,5 poena.

Ono što je svakako pozitivno u izveštaju jeste nastavak pada inflatornih pritisaka pa su izlazne cene u uslužnom sektoru pale na 53,7 sa 54,2 poena u maju, što je njihov najniži nivo u poslednje tri godine.

Industrijski sektor koji se nalazi u padu skoro dve godine, neutralisao je skorašnje naznake otpočetog oporavka. PMI u sektoru pao je na šestomesečni minimum od 45,6 poena sa majskih 47,3 poena i bio je znatno ispod konsenzusa od 47,9 poena.

Indeks novih poslova pao je na četvoromesečni minimum od 49,2 poena sa majskih 51,6 poena, dok je uposlenost pala i trinaesti mesec zardom na 47,5 poena sa majskih 47,9 poena.

Izvor: Reuters, Momentum