Šesti mesec zaredom poslovna aktivnost evrozone se nalazi u recesionom modu, pokazuju decembarski PMI podaci S&P Global-a. Međutim, nivo pada poslovne aktivnosti ublažen je drugi mesec zaredom usled manjeg pada narudžbina, poboljšanja u lancima snabdevanja, nižih inflatornih pritisaka i višeg nivoa poslovnog poverenja.

Kompozitvni PMI evrozone u decembru, koji predstavlja najbolju meru sveobuhvatnog stanja u privredi, porastao je na 4-omesečni maksimum od 48,8 u odnosu na novembarskih 47,8 i znatno iznad očekivanja tržišta od 48,0.

Četvrto tromesečje kao celina donelo je lošiji nivo poslovne aktivnosti u odnosu na prethodni kvartal, a prosečni PMI u ovom periodu ukazuje na najoštriji pad ekonomske aktivnosti u evrozoni od 2013. godine, ukoliko se isključi period pandemije.

Ukupan poslovni sentiment ostao je negativan, reflektujući izazovno poslovno okruženje usled rastućih troškova života, viših kamata, zabrinutosti oko snabdevanja energentima i rata u Ukrajini.

Dominantni sektor usluga u evrozoni zabeležio je PMI od 49,1, što je njegov najviši nivo od avgusta, u odnosu na protekli mesec i konsenzus koji su bili na nivou od 48,5.

Proizvodni PMI takođe se oporavio sa novembarskih 47,1 na 47,8, dostigavši tromesečni maksimum, iznad očekivanja tržišta od 47,1.

S&P Global-ovi rezultati poslovne aktivnosti u evrozoni

Izvor: S&P Global

Troškovi kompanija su rasli najsporijom stopom za poslednjih više od pola godine, što je posledica kombinacije faktora kao što su slabija tražnja i poboljšano snabdevanje koje je omogućilo prvo ubrzanje vremena isporuke još od početka pandemije. Nove narudžbine, pak, nastavile su silazni trend ali je pad bio najumereniji od avgusta.

Poslovna aktivnost u Nemačkoj oporavila se drugi mesec zaredom, i u proizvodnom i uslužnom sektoru, dok je francuska privreda zabeležila negativni trend drugi mesec zaredom, pre svega zbog najoštrijeg pada poslovne aktivnosti u uslugama u poslednja 22 meseca.

Izvor: S&P Global, Momentum