Indeks poslovne klime u Nemačkoj neznatno je oslabio u septembru, ali je bio iznad očekivanja tržišta, pokazuju podaci nemačkog Ifo instituta.

Indeks poslovne klime pao je na 85,7 poena u septembru sa revidiranih 85,8 poena u avgustu, ali je bio iznad konsenzusa od 85,2 poena.

U proizvodnji, indeks poslovne klime je blago porastao, dok su kompanije bile nešto zadovoljnije trenutnom poslovnom situacijom. Međutim, njihova očekivanja su pogoršana i ostala pesimistična, dok su narudžbine dodatno pale.

Podaci o poslovnoj klimi u Nemačkoj

Izvor: Ifo institut

U uslužnom sektoru, poslovna klima je pala i šesti uzastopni mesec i to pre svega usled značajnog pada trenutne poslovne situacije. Prodaja je bila slabija u odnosu na prethodne mesece, dok su očekivanja poboljšana blago ali su i dalje označena skepticizmom.

U trgovini je došlo do rasta indeksa usled manje pesimističkih očekivanja. Međutim, trgovine su ostale manje zadovoljne sa aktuelnom poslovnom situacijom.

U građevini, indeks poslovne klime je pao na najnižu vrednost od januara 2009. godine. Kompanije su ponovo ocenile aktuelno stanje kao lošije, dok su izgledi za naredne mesece ostali pesimistični.

Nemački indeks akcija, DAX 40, oslabio je jedan odsto na 15.405 poena, što je njegov najniži nivo od marta ove godine.

Izvor: Ifo institut, Momentum