Poslovna aktivnost evrozone nastavila je silazni trend u septembru, treći mesec zaredom, sa najnižom vrednošću PMI kompozitnog pokazatelja u poslednjih 20 meseci, pokazuju podaci S&P Global-a.

Premda je intezitet smanjenja blag u odnosu na prethodni mesec, ako se izuzme period pandemije silazni trend privrede evrozone je najoštriji još od 2013. godine. Kompozitni PMI pokazatelj evrozone spustio se na 48,2 sa avgustovskih 48,9 poena i bio je u skladu sa očekivanjima tržišta. Ovi fleš podaci ukazuju pad BDP-a evrozone u trećem kvartalu od 0,1 odsto.

Pogoršanje poslovne aktivnosti zabeleženo je i u proizvodnom i u uslužnom sektoru kao posledica pada tražnje usled rastućih troškova života i neizvesnosti oko budućih izgleda. PMI uslužnog sektora, koji je tokom godine solidno stajao usled ukidanja pandemijskih mera, pao je na nivo od 48,9 sa avgustovskih 49,8 poena, što je 19-omesečni minimum ovog pokazatelja. Proizvodni PMI spustio se na 48,5 sa avgustovskih 49,6 poena, što je njegova najniža vrednost u poslednjih 27 meseci.

S&P Global-ovi rezultati poslovne aktivnosti u evrozoni

Izvor: S&P Global

Rastuće cene energenata dodatno su povećale troškove kompanija, a u nekim slučajevima i smanjile proizvodnju, što je dodatno poguralo cene naviše i ubrzalo inflatorne pritiske. Nove narudžbine su u padu treći mesec zaredom, a oštar pad je zabeležen naročito u proizvodnom sektoru. Nove narudžbine u uslužnom sektoru takođe su pale ubrzanim intezitetom, a oba pokazatelja ukazuju na verovatni pad poslovne aktivnosti u oktobru.

Izvor: S&P Global, Momentum