Pad ekonomske aktivnosti u evrozoni nastavljen je i u oktobru, dostigavši najniži nivo u poslednjih 35 meseci, pokazuju najnoviji PMI podaci koje objavljuje S&P Global.

Kompozitni PMI pokazatelj evrozone pao je u oktobru na 46,5 sa 47,2 poena u septembru, i bio je ispod očekivanja blagog rasta na 47,4 poena.

Ovo je peti mesec kontinuiranog pada poslovne aktivnosti i njen najslabiji podatak od novembra 2020. godine, a ako se isključi pandemijski period ovo je najoštriji pad poslovne aktivnosti u više od poslednjih deset godina.

Nove narudžbine su nastavile da padaju ubrzanom stopom, ukazujući na pogoršani poslovni ambijent i za proizvode i usluge. Kompanije su zabeležile prvi pad zaposlenosti još od početka 2021. godine i foksuirane su smanjenje troškova, navodi se u pregledu S&P Global-a.

PMI uslužnog sektora ostao u zoni kontrakcije i u oktobru 

Izvor: TradingEconomics

Proizvodni PMI pao je na tromesečni minimum od 43,0 poena u odnosu na 43,4 mesec dana ranije, dok je uslužni PMI pao na 32-omesečni minimum od 47,8 sa 48,7 poena. Oba ova sektorska pokazatelja bila su ispod konsenzusa analitičara.

Proizvodni sektor je nastavio da trpi oštar pad privredne aktivnosti, a ako se izuzme kratak period rasta početkom godine, industrijska aktivnost je u padu od sredine 2022. godine, dok su nove narudžbine u padu poslednjih 18 meseci.

Uslužni sektor, pak, ako se izuzme period pandemije nije bio ovako nisko još od maja 2013. godine, nakon što su u potpunosti iscrpljeni efekti postpandemijskog buma na putovanja i rekreativne aktivnosti. Novi poslovi pali su u sektoru četvrti mesec zaredom, a intezitet pada u oktobru bio je najoštriji od januara 2021. godine.

Nivo inflacije roba i usluga blago je usporio u oktobru na najniži nivo od februara 2021. godine i nalazi se ispod trogodišnjeg proseka u periodu pre pandemije. Slabljenje inflacije podržano je oštrim padom prodajnih cena proizvodnog sektora i blagim padom krajnjih cena uslužnog sektora.

Prilično recesioni PMI izveštaj dolazi dva dana pred zasedanje Evropske centralne banke (ECB) koja verovatno neće doneti odluku o povećanju ključne kamate. Prinosi na obveznice evropskih država beleže pad pa se nemačkim državnim obveznicama trguje trenutno uz prinos od 2,84 odsto umesto donedavnih skoro tri odsto.

Izvor: S&P Global, Momentum