Privreda evrozone po svemu sudeći zabeležiće pad i u poslednjem kvartalu ove godine, pokazuju preliminarni PMI podaci za novembar, ali uz znakove blagog optimizma s obzirom da silazni trend nije produbljen.

Kompozitni PMI pokazatelj, koji predstavlja dobru meru kretanja privredne aktivnosti, u novembru je dostigao 47,1 poen u odnosu na 46,5 prošlog meseca i ostao je ispod nivoa od 50 poena koji razdvaja rast od kontrakcije. Ovaj podatak bio je iznad očekivanja analitičara koji su prognozirali 46,9 poena.

Aktuelni podaci sugerišu pad BDP-a u četvrtom tromesečju od 0,2 odsto i tehničku recesiju u evrozoni, nakon pada BDP-a od 0,1 odsto u prethodnom kvartalu.

Oba sektora ostala su u zoni kontrakcije, ali je proizvodnja dublje pod recesionim pritiscima. PMI uslužnog sektora bio je neznatno iznad konsenzusa na 48,2 poena u odnosu na oktobarskih 47,8 poena i ovo je četvrti mesec kako se nalazi na negativnoj teritoriji.

Proizvodna aktivnost koja se nalazi u zoni kontrakcije od jula 2022. godine zabeležila je PMI na 43,8 poena, iznad oktobarskih 43,1 i konsenzusa od 43,4 poena.

Zaustavljen dalji pad privredne aktivnosti evrozone u novembru 

Izvor: Trading Economics

Kompanije su zabeležile novi pad u ugovaranju novih poslova. Međutim, smanjenje je bilo najmanje intezivno u poslednja četiri meseca, uz doprinos oba sektora.

Nivo već ugovorenih poslova je nastavio da se smanjuje i osmi mesec zaredom, dok je zaposlenost zabeležila pad, što je njeno prvo smanjenje u poslednje skoro tri godine.

Na polju inflacije, ulazni troškovi su zabeležili najvišu stopu rasta od maja i to pre svega usled snažnog rasta troškova u sektoru usluga, dok su troškovi u proizvodnji oštro pali.

Izlazne cene su zabeležile solidan rast nakon što je sektor usluga zabeležio tromesečni maksimum u cenama, dok su u proizvodnom sektoru cene pale i sedmi mesec zaredom.

Privredna aktivnost u Nemačkoj oporavila se na najviši nivo u poslednja četiri meseca (kompozitni PMI 47,1 poen), dok je francuska privreda usled velikog pada proizvodnog sektora nastavila silazni trend (kompozitni PMI 44,5 poena).

Evro je blago ojačao na 1,09 u odnosu na dolar, slično kao i evropski indeksi akcija, ali uz slabiju investicionu aktivnost s obzirom da je američko tržište  zatvoreno zbog praznika.

Izvor: Reuters, S&P Global, Momentum