Nemačka osiguravajuća kuća, Allianz, objavila je poslovne rezultate za period april-jun koji su pokazali rast poslovanja kompanije, ali uz pad profitabilnosti usled povlačenja investitora iz fondova, te troškova restrukturiranja propalih strukturnih fondova.

Kompanija je u drugom tromesečju zabeležila ukupan prihod od 37,1 milijardi evra što predstavlja stopu godišnjeg rasta od 8,5 odsto. Operativni profit (EBIT) porastao je 5,3 odsto na  3,50 milijardi evra, što je bilo iznad konsenzusa od 3,29 milijardi evra, dok je neto profit koji pripada akcionarima pao 23,3 odsto na 1,71  milijardu evra.

Segment Imovine i štete zabeležio je EBIT od 1,65 milijardi evra, što predstavlja skok od 21,1 odsto, prouzrokovan u velikoj meri rastom prihoda od underwriting-a i boljim operativnim investicionim rezultatom. Operativni rezultat segmenta Životnog i zdravstvenog osiguranja i Upravljanja imovinom pali su 12,5 i 6,6 procenata, primarno usled volatilnih tržišnih uslova i niskih investicionih margina u Nemačkoj.

Allianz Global Investors je tokom maja prodao veći deo američkog biznisa nakon što je platio kaznu američkom SEC-u od milijardu dolara i preko pet milijardi dolara investitorima koji su plasirali sredstva u strukturne fondove koji su propali sa izbijanjem pandemije. Upravljač prema navodima regulatora nije sproveo ključne instrumente kontrole rizika, a kompanija je na zatvaranje ovih fondova potrošila dodatnih 140 miliona evra.

Uprava je potvrdila ranije data očekivanja godišnjeg EBIT-a od 12,4-14,4 milijardi evra, a kao što je poznato početkom godine kompanija je usvojila srednjoročnu strategiju kojom u naredne tri godine očekuje prosečnu godišnju stopu rasta dobiti po akciji u rasponu 5-7 odsto.

Izvor: Reuters, Momentum