Naftna industrija Srbije (NIIS) objavila je solidne rezultate poslovanja za treće tromesečje koji su očekivano usled znatno niže cene sirove nafte bili dosta lošiji u odnosu na uporedni period prošle godine.

Prosečna cena Brenta u prvih devet meseci bila je za oko 22 odsto niža u odnosu na isti period prošle godine, kada je rekordnim rezultatima kompanije doprinelo i snabdevanje jeftinijom ruskom naftom.

Kompanija je u prvih devet meseci zabeležila prihod od prodaje od 304,1 milijarde dinara što je za petinu slabije u odnosu na prethodnu godinu. Nešto blaži pad realizacije zabeležen je u trećem tromesečju.

Ključni pokazatelj profitabilnosti, EBITDA, u periodu januar-septembar oslabio je za 46 odsto na 56,5 milijardi dinara, dok je neto dobitak pao 54 odsto na 31,8 milijardi dinara.

Posmatrano samo u trećem tromesečju, kompanija je ostvarila neto profit od 18,0 milijardi dinara što je za 30 odsto slabije u odnosu na prošlu godinu i bolje od očekivanja tržišta.

Solidni rezultati NIS-a nakon lošeg 2Q (neto profit u mlrd RSD)

Kada su u pitanju operativni pokazatelji, proizvodnja nafte i gasa je u prvih devet meseci pala 1,3 odsto na 868,1 hiljadu uslovnih tona nakon što je u trećem kvartalu zabeležila blago povećanje. Obim prerade je bio za šest procenata niži i iznosio je 3.053,6 hiljada tona, dok je ukupan promet pao sedam odsto na 2.995 hiljada tona. Promet se stabilizovao tokom trećeg tromesečja i bio je za jedan odsto niži u odnosu na isti period prošle godine kada je efekat gomilanja zaliha počeo da slabi.

Kompanija je znatno ubrzala kapitalna ulaganja u trećem tromesečju, pa je ukupan CAPEX u prvih devet meseci skočio 80 odsto na 21,9 milijardi dinara.

Ukupna zaduženost prema bankama smanjena je za četiri odsto na 548,1 milion evra.

Akcije NIS-a okončale su današnje trgovanje na nivou od 765 dinara, što daje tržišnu kapitalizaciju kompanije od 124,7 milijardi dinara (1,06 milijardi evra).

Kompanija je letos akcionarima isplatila dividendu od 143,3 dinara po akciji, a ako se nastavi trend poslovanja iz trećeg kvartala akcionari naredne godine mogu očekivati dividendu od oko 64-68 dinara po akciji.

Izvor: NIS, Momentum