Rast američkih proizvođačkih cena u oktobru usporio je na najniži nivo u više od godinu dana, učvrstivši uverenje investitora da inflacioni pritisci popuštaju zahvaljujući normalizaciji globalnih lanaca snabdevanja u proteklim mesecima.

Proizvođačke cene su porasle na mesečnom nivou 0,2 odsto odnosno rast u odnosu na oktobar prošle godine bio je 8,0 procenata, značajno ispod očekivanja tržišta koje je prognoziralo rast od 8,3 odsto.

Istovremeno, revidirani su podaci o proizvođačkim cenama u septembru koje su porasle samo 0,2 odsto u odnosu na inicijalnu objavu rasta od 0,4 odsto.

Bazni indeks proizvođačkih cena, koji izuzima volatilne stavke poput hrane i energenata, ostao je na nivou iz septembra odnosno porastao je 6,7 odsto na godišnjem nivou. Ovo je najniža vrednost rasta baznih proizvođačkih cena još od avgusta prošle godine.

Objavljeni podaci u skladu sa prošlonedeljnim mesečnim izveštajem o inflaciji koji je pokazao usporavanje indeksa potrošačkih cena. Potrošačke cene porasle su na mesečnom nivou 0,4 odsto odnosno 7,7 odsto prema oktobru prošle godine, znatno ispod očekivanja tržišta.

Na objavu indeksa proizvođačkih cena američke akcije su registrovale snažan rast, te je indeks S&P 500 zabeležio skok od 1,5 odsto, a Nasdaq je dodao u vrednosti više od dva procenta.

Izvor: Investing, Momentum