Američke proizvođačke cene u septembru porasle su više od očekivanja, sugerišući da će biti potrebno još vremena da inflatorni pritisci ublaže odnosno da će Fed nastaviti putem agresivnog podizanja kamata.

Indeks proizvođačkih cena porastao je u septembru 0,4 odsto u odnosu na avgust, što predstavlja prvo povećanje u poslednja tri meseca, dok je na godišnjem nivou dostigao 8,5 odsto, saopštilo je američko Ministarstvo rada.

Isključujući volatilne komponente poput hrane i energenata, bazne proizvođačke cene su porasle 0,3 odsto u septembru i bile su veće na godišnjem nivou za 7,2 odsto.

Analitičari okupljeni oko Bloomberg-a očekivali su mesečno povećanje od 0,2 odsto i rast baznih proizvođačkih cena od 0,3 odsto.

I dok su poremećaji u lancima snabdevanja generalno ublaženi, troškovi energenata, hrane i usluga su porasli. Dve trećine rasta proizvođačkih cena odnosio se na usluge s obzirom da su skočile cene turističkih usluga, maloprodaje hrane, portfolio menadžmenta i zdravstvene nege.

Sutrašnji indeks potrošačkih cena bi trebalo da pokaže nastavak rasta, sugerišući i dalje jaku inflaciju koja će verovatno voditi Fed ka novom podizanju kamata od 75 baznih poena.

Izvor: Bloomberg, Momentum