Proizvođačke cene u zemljama evrozone pale su više nego što se očekivalo u oktobru na mesečnom nivou i naglo usporile u odnosu na prethodnu godinu, potvrđujući očekivanja analitičara da je moguće da je inflacija već dostigla vrhunac.

Kancelarija Evropske unije za statistiku, Eurostat, saopštila je da su proizvođačke pale za 2,9 odsto na mesečnom nivou u oktobru, uz rast od 30,8 odsto na nivou godine, usporavajući u odnosu na godišnji rast od 41,9 odsto u septembru.

Analitičari su očekivali pad od dva odsto na mesečnom nivou i rast od 31,5 odsto na godišnjem.

Ukupan mesečni pad je uglavnom bio rezultat niže cene energenata od 6,9 odsto mesečno, što je povuklo ceo indeks. Međugodišnji rast cene energenata usporen je na 65,8 odsto sa 108,0 odsto u septembru.

Proizvođačke cene su rana indikacija potrošačkih cena, koje Evropska centralna banka (ECB) želi da zadrži u srednjem rokuna 2,0 odsto.

Inflacija se u novembru smanjila mnogo više nego što se očekivalo, što je podstaklo nade da je rast cena prošao svoj vrhunac, te je usporavanje povećanja kamatnih stopa ECB sledećeg meseca sve izvesnije.

Izvor: Reuters, Momentum