Proizvođačke cene u SAD porasle su u februaru više od očekivanja, što je još jedan od signala da se inflacija u najjačoj svetskoj privredi neće brzo vratiti na target centralne banke.

Indeks proizvođačkih cena koji meri troškove za sirovine, poluprerađane i krajnje proizvode, skočio je 0,6 odsto na mesečnom nivou. Ovaj podatak bio je iznad očekivanih 0,3 odsto i identične stope ostvarene u januaru.

Isključujući hranu i energente, bazne proizvođačke cene ubrzale su 0,3 odsto, u poređenju sa očekivanim povećanjem od 0,2 odsto. Još jedna mera koja isključuje trgovinske usluge porasla je 0,4 odsto, u poređenju sa 0,6 odsto u januaru, i bila je iznad konsenzusa od 0,2 odsto.

Na godišnjem nivou opšti indeks proizvođačkih cena porastao je 1,6 odsto, što je njegova najviša stopa od septembra 2023. godine.

U odvojenom izveštaju, maloprodaja u februaru porasla je 0,6 odsto, ispod konsenzusa od 0,8 procenata, a ovom rezultatu doprinela je i revizija naniže januarskog podatka na pad od 1,1 odsto. Isključujući prodaju automobila, maloprodaja je skočila 0,3 odsto, ispod konsenzusa od 0,4 odsto.

Na godišnjem nivou maloprodaja je porasla 1,5 odsto, ispod indeksa potrošačkih cena koji je iznosio 3,2 odsto.

Tržište akcija oslabilo je u proseku oko 0,3 odsto, dok su prinosi na 10-ogodišnje obveznice nastavili rast na 4,3 odsto.

Izvor: CNBC, Momentum