Pritisak na Evropsku centralnu banku (ECB) da nastavi da podiže kamatu dobio je novi podsticaj u utorak nakon što je nemačka privreda zabeležila novi rekordni rast proizvođačkih cena.

Nemačke proizvođačke cene u avgustu skočile su 7,9 odsto odnosno 45,8 odsto na godišnjem nivou, pokazali su podaci Destatis-a. Oba podatka su rekordne vrednosti otkada se mere i bili su iznad očekivanja tržišta.

Ekonomisti su predviđali rast na mesečnom nivou od 1,6 odsto i 37,1 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine.

Glavni faktor novog velikog rasta je skok cene električne energije nakon što su ekslalirali problemi sa proizvodnjom struje u francuskim nuklearnim reaktorima koji su veliki izvoznici struje. Takođe, niski nivoi reka u Nemačkoj onemogućili su prevoz uglja do termoelektrana na jugu zemlje.

Cene energenata skočile su 139 odsto u odnosu na prošlu godinu i 20,4 odsto u odnosu na jul. Cene električne energije skočile su 175 odsto, dok su doprinos rastu dale i poluprerađevine sa rastom od 17,5 odsto i kapitalna dobra sa skokom od 7,8 procenata. Cene trajnih i kratkotrajnih potrošnih dobara su porasle 10,9 i 16,9 odsto, respektivno.

Ova teška situacija koja je zabeležena u avgustu u međuvremenu je donekle popravljena sa većim vodostajima reka, merama nemačke vlade na polju proizvodnje nuklearne energije, te novom energetskom politikom EU koja nastoji da smanji tražnju i promeni mehanizam utvrđivanja cene struje.

Izvor: Investing, Momentum