Američke proizvođačke cene porasle su brže nego što se očekivalo u novembru, što je još jedan znak da se inflacija ne smanjuje tako brzo koliko bi Fed želeo.

Indeks proizvođačkih cena porastao je za 0,3 odsto u odnosu na oktobar, više od konsenzusa od 0,2 odsto. Takođe, oktobarski podatak je revidiran sa 0,2 na 0,3 odsto.

Indeks baznih proizvođačkih cena, koji ne uključuje volatilne stavke kao što su cena hrane i energenata, porastao je najviše od juna, stopom od 0,4 odsto.

To je ostavilo baznu, međugodišnju stopu rasta proizvođačkih cena na 6,2 odsto. Iako je to najniže očitavanje u više od godinu dana, što je rezultat velikog povećanja cena energenata prošle godine koji je izašao iz jednačine, analitičari su prognozirali strmiji pad na 5,9 odsto. Novija dešavanja na tržištu energenata su takođe pomogla, jer su cene benzina pale na mesečnom nivou za 6,0 odsto.

Glavna stopa proizvođačkih cena je na sličan način opala samo na 7,4 odsto godišnje sa naviše revidiranih 8,1 odsto u oktobru. Analitičari su prognozirali usporavanje na 7,2 odsto.

Akcije na Njujorškoj berzi preokrenule su trend iz pred-trgovanja pa se od solidnih dobitaka S&P 500 okrenuo na minus od 0,1 odsto, dok je Nasdaq u padu 0,3 odsto.

Izvor: Bloomberg, Momentum