Nemačke proizvođačke cene zabeležile su u oktobru prvi mesečni pad u poslednje dve i po godine, što bi moglo ukazati da je evropska inflacija koja je na dvocifrenim stopama blizu dostizanja svog maksimuma.

Proizvođačke cene u oktobru pale su na mesečnom nivou 4,2 odsto, primarno usled pada cena struje i prirodnog gasa, objavio je nemački statistički ured. Ovaj podatak bio je daleko povoljniji od očekikvanja analitačara koji su prognozirali nastavak rasta od 0,9 odsto.

Na godišnjem nivou, proizvođačke cene porasle su 34,5 odsto, što je znatno povoljniji podatak od rekordnog rasta u avgustu i septembru od po 45,8 odsto.

Rast proizvođačkih cena preneo se na ukupnu inflacija bržim intezitetom u prošlosti nego što je uobičajeno, pa bi svaki pozitivan podatak na ovom polju mogao da poveća očekivanja da će potrošačke cene dostići vrhunac u četvrtom tromesečju.

Međutim, bazna inflacija, sada od oko pet odsto, nije pokazala znake popuštanja, i detaljan pregled inflacije za oktobar pokazao je široke i sve veće cenovne pritiske.

Istraživanje Ifo instituta pokazalo je da mnoga nemačka preduzeća nisu završila sa prenošenjem troškova na kupce. Kompanije su, prema ovom istraživanju, prenele na krajnje potrošače samo 34 odsto povećanja svojih troškova, dok očekuju da do aprila ovaj procenat povećaju na 50 odsto.

Nemačka inflacija tokom oktobra dostigla je nivo od 11,6 odsto, dok se očekuje da bi u narednoj godini mogla da padne na prosečnu stopu od sedam odsto.

Izvor: Reuters, Momentum