Evropska centralna banka (ECB) na održanom junskom zasedanju potvrdila je široko očekivanu odluku o smanjenju ključne kamate, uprkos tinjajućim inflatornim pritiscima u bloku 20 zemalja koje koriste evro.

Ovom odlukom depozitna stopa je smanjena sa rekordnih 4,00 odsto, gde se nalazi od septembra prošle godine, na 3,75 procenata odnosno stopa za glavne operacije refinansiranja sa 4,50 na 4,25 odsto.

Monetarni odbor ECB-a je saopštio da je odlučio da ublaži stepen ograničenja monetarne politike „na osnovu aktuelne procene kretanja inflacije, njene dinamike i snage transmisije monetarne politike“.

ECB smanjila ključnu kamatu za 25 baznih poena

Izvor: Trading Economics

U odnosu na martovsku prognozu, ECB sada očekuje ovogodišnju prosečnu inflaciju od 2,5 odsto u odnosu na 2,3 odsto ranije, a za narednu godinu 2,2 odsto u odnosu na ranije očekivanih 2,0 odsto. Prognoza inflacije za 2026. godinu je ostala na nivou od 1,9 odsto.

Kada je privredni rast u pitanju, prognoza za ovu godinu je povećana sa 0,6 na 0,9 odsto, dok su izgledi za narednu godinu smanjeni sa 1,5 na 1,4 odsto. U 2026. godini ECB očekuje nepromenjenu stopu privrednog rasta od 1,6 odsto.

Čelnica ECB-a, Lagar, saopštila je da je odluka o smanjenju kamate doneta skorom 19-1 te da u banci postoji konsenzus oko daljeg puta „koji će zavisiti od budućih podataka, biće odlučivano od zasedanja do zasedanja i među članovima Odbora nema neslaganja na tom frontu“.

Prinosi na obveznice ključnih članica evrozone zabeležili su lagani rast nakon saopštenja odluke što verovatno reflektuje neizvesnost daljeg puta ove centralne banke u pogledu smanjenja kamata. Ovaj put i očekivano jedno do dva smanjenja ove godine biće pod velikim uticajem daljeg trenda nadnica u evrozoni ali i očekivanih odluka o monetarnoj politici američke centralne banke, Fed-a.

Evro je blago ojačao u odnosu na dolar na 1,089, dok je indeks akcija STOXX završio dan u plusu od 0,7 odsto.

Izvor: CNBC, Momentum