Februarska inflacija u Francuskoj i Španiji porasla je neočekivano u februarau, što je dovelo do rasta troškova zaduživanja članica evrozone nakon što je povećana skepsa oko toga koliko će brzo Evropska centralna banka (ECB) zaustaviti trend rasta kamata.

Francuski indeks potrošačkih cena porastao je 7,2 odsto u februaru, dok je konsenzus bila nepromenjena stopa iz januara od 7,0 odsto.

Indeks potrošačkih cena u Španiji porastao je na 6,1 odsto sa januarskih 5,9 procenata i iznad očekivanja od 5,5 odsto, nakon što je vlada ove zemlje smanjila poresku stopu na hranu u januaru.

Iznenađujuće ubrzanje inflacije u Francuskoj i Španiji 

Izvor: FT

Ovi podaci pokazuju da će inflacija evrozone biti mnogo postojanija nego što se mislilo, a februarski podaci za ovaj ekonomski i politički blok biće objavljeni u četvrtak. Analitičari očekuju pad inflacije na 8,1 odsto sa 8,6 odsto u januaru.

Oštar pad veleprodajnih cena energenata nakon blage zime i smanjena potrošnja goriva pomogli su evrozoni da veoma brzo obori inflaciju sa oktobarskog maksimuma od 10,6 odsto. Međutim, prilično je neizvesno koliko vremena je potrebno da se inflacija spusti na target ECB-a od dva odsto.

Naredno zasedanje ECB-a je 16. marta kada se očekuje novo povećanje ključne kamate od pola procentnog poena na tri odsto. Tržište očekuje potom nastavak rasta kamate do nivoa od nepunih četiri odsto do kraja godine.

Izvor: FT, Momentum