Uprkos usporavanju ekonomije usled uvođenja pandemijskih mera u martu, kineski BDP u prvom kvartalu nadmašio je očekivanja dok martovski pokazatelji ukazuju na veliki rizik od usporavanja ove druge po veličini svetske privrede.

Rast BDP-a Kine u periodu januar-mart nadmašio je očekivanja tržišta od 4,4 posto sa 4,8 posto, što je znatno iznad rasta od četiri procenta iz prethodnog kvartala. Na kvartalnom nivou rast je iznosio 1,3 odsto u odnosu na očekivanje od +0,6 odsto uz reviziju prošlog kvartala na rast od 1,5 odsto. Analitičari očekuju da će aprilski podaci biti i lošiji, sa uvedenim karantinima u Šangaju i drugim velikim trgovačkim centrima, što povećava rizik od nastanka recesije u narednom periodu.

Pad maloprodaje u martu od 3,5 odsto bio je gori od konsenzusa tržišta (-1,6 odsto) i znatno ispod prosečnog rasta od 6,7 posto u periodu januar-februar. Stopa nezaposlenosti u martu dostigla je 5,8 procenata, što je najveći nivo od maja 2020. godine, dok je u većim gradovima dostigla rekordni nivo od šest procenata.

Tržište nekretnina predvodilo je ekonomsko usporavanje sa padom od preko 26 odsto u odnosu u martu na isti period prošle godine, što je najveći pad još od perioda januar-februar 2020. godine.

Doprinos neto izvoza BDP-u smanjen je samo na 3,7 odsto u prvom kvartalu sa 26,4 procenta u prethodnom tromesečju, što govori o slabljenju momentuma ovog ključnog nosioca rasta. S druge strane, kapitalna ulaganja u martu, koja pokušavaju da održe rast ove privrede, porasla su u prvom kvartalu 9,3 odsto (konsenzus 8,5 odsto), ali su bila ispod očekivanja od 12,2 odsto.

Izvor: Reuters, Momentum