Gornjomilanovački holding Metalac (MTLC) objavio je nekonsolidovane rezultate poslovanja za prva tri meseca, kao i finansijske rezultate svih zavisnih preduzeća.

Glavno proizvodno preduzeće, Metalac Posuđe, zabeležilo je prihod od 7,5 miliona evra što je povećanje od 13 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok su efekti promene zaliha uticali na tek blagi rast profitabilnosti. Dobit pre oporezivanja porasla je 1,1 odsto na 0,9 miliona evra. I većina drugih proizvodnih preduzeća je zabeležilo pozitivan trend u prvom tromesečju.

Glavno trgovinsko preduzeće, maloprodaja Proleter, zabeležilo je rast prihoda od 18,9 odsto na 7,5 miliona evra uz rast profita pre oporezivanja od 14,6 odsto na 165,9 hiljada evra.

Očekivano, usled rata u Ukrajini, glavne inostrane podružnice su pretrpele veliki pad poslovanja. Ruski Metrot je zabeležio pad prihoda od 25,4 odsto na 0,8 miliona evra, dok je usled visokih finansijskih rashoda ostvaren gubitak od 0,1 milion evra. Negativan krajnji rezultat zabeležila je i ukrajinska podružnica čiji je prihod pao 63,8 odsto.

Izvor: Belex, Momentum