Gornjomilanovački holding Metalac (MTLC), objavio je konsolidovane rezultate poslovanja za prvih šest meseci koji su pokazali nastavak trenda rasta realizacije uz smanjene margine usled povećanih troškova.

Konsolidovani poslovni prihod u periodu januar-jun dostigao je rekordnih 6,62 milijarde dinara što je povećanje od 12,8 odsto, pre svega usled rasta prihoda na domaćem tržištu od 15,7 odsto. Prihod sa ino tržišta, pre svega usled rata u Ukrajini, porastao je stopom od svega četiri odsto na 1,63 milijarde dinara.

Konsolidovani poslovni dobitak pao je 3,2 odsto na 305,2 miliona dinara pre svega usled rasta troškova materijala skoro za petinu. Konsolidovani neto dobitak oslabio je 5,6 odsto na 309,3 miliona dinara.

Kompanija je značajno povećala zaduženost od početka godine pa je neto dug povećan za 50% na 1,03 milijarde dinara. Kada je u pitanju stanje zaliha, od početka godine se beleži rast od 32,2 odsto na nepune četiri milijarde dinara pre svega usled rasta zaliha u trgovinskim kompanijama od 40 procenata.

Akcije Metalca na Beogradskoj berzi od početka godine beleže pad vrednosti od 8,6 odsto, a po poslednjoj ceni od 1.700 dinara tržišna kapitalizacija kompanije iznosi 3,47 milijardi dinara (29,6 miliona evra).

Izvor: Belex, Momentum