Sentiment u nemačkoj ekonomiji za oktobar iznenađujuće se poboljšao, uprkos sve oštrijem usporavanju privredne aktivnosti, pokazao je prvi od bitnih pokazatelja poverenja koji se objavljuju svakog meseca.

Indeks ekonomskog raspoloženja instituta ZEW neočekivano je porastao na -59,2 sa -61,9 u septembru, zahvaljujući pre svega poboljšanim očekivanjima. Ovaj podatak je veoma značajan s obzirom na relativno dobru istoriju ovog pokazatelja da ukaže na prelomnu tačku u ovoj najvećoj evropskoj privredi.

Međutim, kada se uzme u obzir procena trenutnih uslova poslovanja situacija se dodatno pogoršala sa loše na još goru, spustivši se na -72,2 sa -60,5 poena.

Dok su rat u Ukrajini i kasniji gubitak ruskog snabdevanja naftom i gasom naštetili posebno industrijskom sektoru u zemlji, poslednjih nedelja je bilo tračaka nade kada je vlada iznela planove da podrži ekonomiju sa paketom pomoći do 200 milijardi evra kako bi se izborila sa visokim cenama gasa i struje koje su ove godine porasle čak deset puta.

U ponedeljak je nemački kancelar Šolc naložio dalje korake za ublažavanje nadolazeće energetske krize tako što je dozvolio da tri nuklearna reaktora, za koje je bio plan da budu ugašeni do kraja godine, rade najmanje do aprila sledeće godine.

Iste vesti su u utorak ujutro pomogle su da se referentna vrednost fjučersa na prirodni gas u severozapadnoj Evropi padne na najniži nivo u skoro četiri meseca.

Inače, Nemačka i druge privrede evrozone uglavnom su uspele da popune skladišta gasa uoči vrhunca potrošnje u zimskoj sezoni uprkos nedostatku ruskog gasa. Nemačka skladišta gasa trenutno su popunjena preko 96 odsto, dok su skladišta u ostatku EU dostigla 92,3 odsto.

Izvor: Investing, Momentum