Beogradski aerodrom, kojim putem koncesije upravlja francuski VINCI, zabeležio je rekordni broj putnika tokom novembra dok je na nivou godine već premašio planirani promet.

Beogradski aerodrom je tokom novembra uslužio preko 439 hiljada putnika što predstavlja povećanje od 3,4 odsto u odnosu na predpandemijsku, 2019. godinu. Istovremeno, ovo je prvi mesec od februara 2020. godine koji je nadmašio učinak iz 2019. godine.

Broj komercijalnih letova tokom novembra dostigao je 4.422, što je povećanje od 0,9 odsto u odnosu na isti mesec 2019. godine.

Promena broja putnika na beogradskom aerodromu u odnosu na 2019. godinu

Izvor: EX-YU Aviation

Kao i u prethodnom delu godine nacionalni avio-prevoznik Air Serbia dao je najveći doprinos rastu prometa, ali i solidna popunjenost stranih avio-kompanija, te povećan broj letova prema Kataru zbog Svetskog prvenstva u fudbalu.

U periodu januar-novembar, aerodrom je uslužio 5,13 miliona putnika, što je za 10 odsto slabije u odnosu  na isti period 2019. godine, ali iznad plana uprave koja je prognozirala dostizanje nivoa od pet miliona putnika u čitavoj godini.

Očekuje se da će dobar promet aerodrom ostvariti i u decembru, sa dve nove linije otvorene prema kineskom gradu Tjenđinu i španskoj Malagi.

Izvor: EX-YU Aviation, Momentum