Niška duvanska industrija Philip Morris Operations ostvarila je odlične poslovne rezultate u protekloj godini, pokazuje godišnji finansijski izveštaj kompanije objavljen na Beogradskoj berzi.

Philip Morris je u 2021. ostvario poslovni prihod od 25,7 milijardi dinara što je povećanje od 8,1 odsto, dok je poslovna dobit porasla 11,3 odsto na 6,36 milijardi dinara. Neto dobit kompanije uvećana je za 10,8 odsto na 5,39 milijardi dinara usled nešto lošijeg rezultata iz finansiranja.

Kompanija je zadržala minimalnu zaduženost i protekle godine, dok je pozicija gotovine na kraju decembra iznosila 6,83 milijarde dinara što je 10,8 odsto više u odnosu na kraj 2020. godine.

Govoreći o povećanoj nestabilnosti na finansijskom i robnom tržištu koja je nastupila nakon početka rata u Ukrajini, kompanija je saoštila da do dana objavljivanja finansijskih izveštaja „nije bilo značajnog uticaja pomenutog sukoba na poslovanje društva, dok je buduće efekte teško predvideti“.

Ova kompanija akcionarima redovno deli celokupnu dobit, i ukoliko to bude slučaj i ove godine vlasnici prioritetnih akcija kojima se trguje na Beogradskoj berzi (DINNPB) dobiće dividendu od oko 486 dinara po akciji (prinos 7,3 odsto).

Izvor: Belex, Momentum