Akcije holandskog ASML Holdinga pale su na jučerašnjem trgovanju skoro četiri procenta nakon objave kvartalnih rezultata koji su zabrinuli investitore da bi smanjena tražnja u industriji čipova mogla imati dugoročne efekte na rezultate kompanije.

Iz uprave su saopštili da dobijaju „mešovite signale u vezi sa tražnjom od različitih krajnjih tržišnih segmenata nakon što industrija čipova pokušava da spusti zalihe na mnogo zdravije nivoe“.

Iz kompanije su naveli da ukupna tražnja premašuje njene kapacitete i da trenutno stanje ugovorenih poslova prevazilazi 38,9 milijardi evra.  Međutim, samo u prvom kvartalu narudžbine su pale 46 odsto na 3,75 milijarde evra, što je povećalo skepsu ulagača u vezi sa budućim izgledima kompanije.

ASML je uprkos ovome dao prognozu za tekući kvartal koja je bila iznad očekivanja tržišta. Prihodi se očekuju na nivou od 6,5-7,0 milijardi evra, iznad konsenzusa od 6,42 milijarde evra. Uprava bruto marginu prognozira na nivou od 50-51 odsto.

Prodaja u periodu januar-mart porasla je 91,4 odsto na  6,7 milijardi evra (konsenzus 6,34 milijarde evra), uz bruto marginu od 50,6 odsto i neto dobit od 2,0 milijarde evra.

Veliko usporavanje narudžbina ASML-a  u 1Q (u mlrd EUR)

Izvor: Bloomberg

Kinesko tržište je iznenađujuće zabeležilo pad i računalo je sa oko osam odsto od ukupnih prihoda u prvom tromesečju i oko petine ugovorenih poslova. ASML beleži veliki rast prihoda u Kini u proteklom periodu mada bi deo prodaje u tekućoj godini mogao biti pod negativnim uticajem vladinih restrikcija.

Kompanija se već duže nalazi pod velikim pritiskom američkih i holandskih vlasti da ne izvozi na kinesko tržište najsavremenije ultraljubičaste litografske mašine, a još uvek nije poznato da li će se ove restriktivne mere dalje širiti. Iz kompanije očekuju da nove mere holandske vlade najavljene prošlog meseca neće imati materijalne efekte na finansijske izglede kompanije za tekuću godinu i na duži rok.

I dok američka administracija pokušava da Kinu odvoji od moderne tehnologije u proizvodnji čipova, vlade širom sveta pokušavaju da podstaknu stacioniranje što više fabrika čipova na svojoj teritoriji kako bi izbegle situacije nalik postpandemijskim ograničenjima u lancima snabdevanja. Američka vlada je primila više od 200 prijava kompanija za program podsticanja proizvodnje čipova vredan 39 milijardi dolara, dok Japan, Indija i EU takođe nude finansijske podsticaje da privuku glavne svetske proizvođače.

Akcije ASML-a, koji faktički drži monopol  na proizvodnju mašina za proizvodnju čipova nove generacije, na jučerašnjem trgovanju pale su 3,7 odsto na 566,9 evra, dok od početka godine beleže rast od 12,5 odsto.

Izvor: Bloomberg, Momentum