Očekuje se da će moral nemačkih potrošača u oktobru dodatno potonuti, dostižući novi rekordno nizak nivo četvrti mesec zaredom, s obzirom da visoke stope inflacije i rastući računi za energente ne pokazuju znake popuštanja, pokazuju najnoviji podaci istraživanja GfK-a.

Ovaj institut je saopštio da je njegov indeks potrošačkog sentimenta pao na -42,5 za oktobar, sa revidiranog nadole očitavanja od -36,8 za septembar. Analitičari okupljeni oko Reuters-a su očekivali ovaj pokazatelj na -39,0.

Prema metodologiji GfK-a, promena pokazatelja od jednog poena jednaka je godišnjoj promeni u privatnoj potrošnji od 0,1 odsto.

Očekivanja u pogledu prihoda su posebno doprinela padu morala: ovaj podindeks je na najnižem nivou otkada je počelo prikupljanje podataka za ujedinjenu Nemačku 1991. godine.

Svaki oporavak raspoloženja potrošača pvoezan je sa stavljanjem inflacije pod kontrolu, što se u ovom trenutku ne može predvideti, navodi GfK, dodajući da slede teški meseci.

Indeks potrošačkih cena porastao je u avgustu 8,8 odsto na godišnjem nivou, a analitičari koje je anketirao Reuters trenutno očekuju da će septembarska inflacija dostići 10 procenata. Preliminarni podaci biće objavljeni u četvrtak.

„Mnoga domaćinstva su trenutno prinuđena da troše znatno više novca na energente ili štede za očekivane znatno veće račune za grejanje“, što ostavlja manje novca na raspolaganju za nove kupovine, navodi se u istraživanju GfK-a.

Ova negativna stvarna potrošnja potrošača, zauzvrat, dodatno pogoršava recesijske tendencije u privredi, navodi GfK.

Izvor: Reuters, Momentum