Američki indeks potrošačkih cena (CPI) neznatno je popustio u septembru na 8,2 procenata sa 8,3 odsto prethodnog meseca, ali je bio iznad očekivanja od 8,1 odsto.

Bazna inflacija, koja isključuje neke volatilnije stavke poput cene hrane i energije, dostigla je 6,6 procenata, što je bilo iznad očekivanja od 6,5 odsto i  avgustovskih 6,3 procenta. Na mesečnom nivou, ovaj parametar je porastao 0,6 odsto, identično kao i u avgustu.

Septembarski pad bio je predvođen padom cene energenata u odnosu na prethodni mesec od 2,1 odsto, ali je ostao na visokom nivou usled godišnjeg rasta od 19,8 posto. Cena goriva pala je 4,9 posto u odnosu na prošli mesec, dok je rast bazne inflacije predvođen rastom cena transporta od 1,9 odsto, usluga zdravstvene nege od 1 odsto i troškova stanovanja od 0,7 odsto.

Godišnja promena indeksa potrošačkih cena

Izvor: CNBC

Izveštaj o inflaciji verovatno znači nastavak agresivne politike Fed-a pa je očekivanje tržišta da će u novembru četvrti put zaredom kamata biti podignuta 75 baznih poena dostiglo verovatnoću od 98 procenata.

Iako je momentalno izveštaj sa tržišta rada doneo oštar pad tržišta akcija i rast prinosa obveznica, u drugoj polovini dana sentiment je naglo promenjen pa su glavni berzanski pokazatelji zabeležili dobitke u rasponu 2,2-2,8 odsto.

Izvor: CNBC, Momentum