Američki indeks potrošačkih cena porastao je u septembru neznatno brže od očekivanja, zadržavajući fokus Fed-a na inflaciji.

Indeks potrošačkih cena u prethodnom mesecu porastao je 0,4 odsto na mesečnom nivou odnosno 3,7 odsto godišnje, pokazuju podaci američkog Ministarstva rada. Tržišna očekivanja su bili na nivou 0,3 odnosno 3,6 odsto, respektivno. Isključujući cenu hrane i energenata, inflacija je porasla 0,3 odsto mesečno i 4,1 odsto godišnje, što je bilo u skladu sa očekivanjima. Bazna inflacija u avgustu je takođe rasla stopom od 0,3 odsto odnosno 4,3 odsto na godišnjem nivou.

Bazna inflacija se spustila na 4,1 odsto sa avgustovskih 4,3 odsto

Izvor: CNBC

Trošak stanovanja bio je glavni faktor rasta inflacije, sa povećanjem od 0,6 odsto na mesečnom nivou odnosno 7,2 odsto godišnje. Na mesečnom nivou troškovi stanovanja su činili više od polovine rasta indeksa potrošačkih cena.

Troškovi energenata porasli su 1,5 odsto, uključujući rast cena goriva od 2,1 odsto i lož ulja od 8,5 odsto, dok su cene hrane porasle 0,2 odsto treći mesec zaredom. Na godišnjem nivou, trošak hrane je porastao 3,7 odsto, dok su troškovi energenata pali 0,5 odsto.

Cene usluga porasle su 0,6 odsto, isključujući energetske usluge, i na godišnjem nivou bile su veće za 5,7 odsto. Novi automobili su poskupeli 0,3 odsto, dok su polovni zabeležili pad od 2,5 odsto. Na godišnjem nivou cene polovnih automobila su pale osam odsto.

Među ostalim značajnim komponentama indeksa, cene odeće su pale 0,8 odsto, a roba za medicinsku negu 0,3 odsto. Usluge zdravstvene nege poskupele su 0,3 odsto mesečno, ali su na godišnjem nivou pale 2,6 odsto.

Realna satnica radnika pala je 0,2 odsto na mesečnom nivou, dok je na godišnjem nivou porasla 0,5 odsto.

Juče su objavljeni podaci o proizvođačkim cenama koje su porasle na mesečnom nivou 0,5 odsto odnosno 2,2 odsto godišnje, što je njihov najviši nivo od aprila.

Tržište akcija je najpre neutralno reagovalo na izveštaj o inflaciji dok je u drugoj polovini dana zabeležena korekcija indeksa u proseku od oko 0,7 odsto. Prinos na 10-ogodišnje obveznice ponovo se vratio iznad nivoa od 4,7 odsto.

Izvor: CNBC, Momentum