Objavama rezultata najvećih američkih banaka u petak neformalno će početi sezona prezentovanja kvartalnih finansijskih izveštaja za period oktobar-decembar.

Očekuje se da su američke korporacije okupljene u indeksnu korpu S&P 500 drugi kvartal zaredom ostvarile rast apsolutnih profita na godišnjem nivou, ali su ove prognoze drastično umanjene kako se kvartal primicao svome kraju.

Prema projekcijama FactSet-a, očekivana godišnja stopa rasta profita iznosi 1,3 odsto (rast od 4,9 odsto u prethodnom tromesečju), dok su očekivanja na početku kvartala stajala na osam procenata. Smanjenje očekivanja ovim intezitetom poslednji put je viđeno za treći kvartal 2022. godine i daleko je iznad proseka smanjivanja prognoza u poslednjih pet i deset godina.

Posmatrano po sektorima, devet sektora je pretrpelo pogoršanje očekivanja, dok su samo informacione tehnologije i komunalne usluge zabeležili blagi rast očekivanja. Zanimljivo je da je istovremeno pad očekivanja za čitavu 2024. godinu bio daleko skromniji, što se verovatno da protumačiti očekivanim efektima smanjenja kamata koji bi trebalo da usledi.

Četvrti kvartal protekao u slabljenju očekivanja i rastu tržišta 

Izvor: FactSet

Tradicionalno na crtu prvi izlazi finansijski sektor koji će već u prve dve sedmice predstaviti rezultate i poslovna očekivanja za gro predstavnika. Ovaj sektor očekuje pad profita od 3,1 odsto, i to pre svega usled očekivanog izrazito negativnog doprinosa banaka za koje se prognozira pad profita od 21 odsto. U okviru podsegmenta banaka, najveći negativan uticaj imaće regionalne banke koje očekuju pad profita od oko 40 procenata.

Naravno, neće samo rezultati banaka biti u fokusu ulagača već i poslovna očekivanja menadžmenta za 2024. godinu u svetlu očekivanog pada kamata i sporijeg rasta privredne aktivnosti. Na skeneru investitora posebno će se naći efekti oštrog pada prinosa na obveznice tokom četvrtog tromesečja, kao i brzina uvećanja loših kredita u bilansima banaka.

Kada su u pitanju prihodi kompanija iz indeksne korpe, očekuje se u četvrtom kvartalu rast na godišnjem nivou od 3,1 odsto, što je neznatno slabije u odnosu na očekivanih 3,9 odsto na početku oktobra. Ukoliko se ove prognoze obistine četvrto tromesečje biće 12 uzastopni kvartal rasta prihoda kompanija.

Investitori i dalje ostaju prilično optimistični kada je tekuća godina u pitanju. Očekuje se rast profita od 11,8 odsto, koji bi trebalo da uhvati ubrzanje od drugog tromesečja nakon što se u prvom očekuje jednocifrena stopa rasta (6,0 odsto).

Akcijama se trenutno trguje na PE raciju od 19,2x na bazi očekivanih rezultata u narednih 12 meseci, što je iznad petogodišnjeg i desetogodišnjeg proseka (18,9x odnosno 17,6x).

Uzvevši ovaj podatak u obzir kompanije imaju veoma malo prostora za prolongiranje rasta profita kako bi se i u tekućoj godini održao trend rasta tržišta akcija.

Izvor: FactSet, Momentum