Ujedinjeni granski sindikati „Nezavisnost“ upozorili su, u pismu premijerki Vlade Srbije, Ani Brnabić, da do okončanja ukrajinske krize treba odložiti pripajanje Hemijske industrije Petrohemija Pančevo (HIPP) Naftnoj industriji Srbije (NIS).

„Završetak procesa privatizacije HIPP i njeno pripajanje NIS-u mogao bi, zbog ukrajinske krize i sankcija koje je Evropska unija uvela protiv Rusije, da ugrozi proizvodnju i radna mesta u pančevačkoj fabrici“, saopštili su iz ovog sindikata.

Kako su istakli, već se pojavljuje problem plasmana proizvoda HIPP-a, a opasnost da pojedine kompanije iz EU obustave dalju saradnju sa tim petrohemijskim kompleksom, u slučaju okončanja te transakcije, postaje „sve veća“.

„Verujemo da do okončanja ukrajinske krize nikome ne odgovara promena trenutnog statusa HIPP, jer strahujemo da bi ona dovela do onemogućavanja plasmana proizvoda HIPP na njena najvažnija tržišta EU, otežanu popravku postojeće opreme, nabavku novih delova i asistenciju stručnjaka iz inostranstva, što bi sigurno imalo za posledicu smanjen obim poslovanja i otpuštanje radnika“, naveo je „Nezavisnost“.

NIS je nedavno dobio saglasnost za preuzimanje od Evropske komisije nakon što je kompanija u decembru prošle godine potpisala sporazum sa državom o privatizaciji Petrohemije kojim je predviđeno povećanje vlasničkog učešća NIS-a sa 20,9 na 90 procenata. NIS se obavezao na dokapitalizaciju u visini od 150 miliona evra i izgradnju postrojenja za proizvodnju polipropilena kapaciteta od najmanje 140.000 tona godišnje u roku od šest godina.

Izvor: Beta, Momentum