Velika neizvesnost na globalnim tržištima usled sukoba na Bliskom istoku donela je i rekordno niske promete na Beogradskoj berzi. Ukupan promet na tržištu iznosio je 48,3 miliona dinara (0,4 miliona evra), ali je indeks Belex15 prekinuo dvonedeljni silazni trend rastom od 0,7 odsto.

Naftna industrija Srbije (NIIS) bila je najprometnija akcija sa realizacijom od 11,1 milion dinara uz pad cene od 0,7 odsto na 760 dinara. NIS će u ponedeljak objaviti rezultate poslovanja za treće tromesečje koji bi trebalo da pokažu oporavak profitabilnosti nakon lošeg drugog kvartala. Neto dobit NIS-a u prvih šest meseci pala je 69 odsto na 13,7 milijardi dinara, zahvaljujući skromnom rezultatu u drugom tromesečju kada je kompanija isplatila donaciju državi u visini od sedam milijardi dinara.

Akcije Dunav osiguranja (DNOS) oslabile su 0,9 odsto na 981 dinar, dok je najveći gubitnik u indeksnoj korpi bio je Messer Tehnogas (TGAS) koji je oslabio skoro četiri odsto na 15.577 dinara uz promet od 4, 8 miliona dinara.

Akcije Aerodroma „Nikola Tesla“ (AERO) koje su beležile veliki pad u prethodnom periodu, nakon što je popustio pritisak na strani prodaje skočile su 5,5 odsto na 1.800 dinara uz promet od 3,5 miliona dinara.

Izvor: Momentum