Nakon praznične kratke sedmice, protekla nedelja je donela izuzetno slab promet uz nastavak laganog silaznog trenda. Ukupan promet na tržištu iznosio je 131,5 miliona dinara (1,1 milion evra), dok je indeks Belex15 oslabio 0,9 odsto na 996,2 poena.

Akcije Messer Tehnogasa (TGAS) nastavile su silazni trend nakon okončane ponude za preuzimanje, pa su protekle sedmice oslabile 3,6 odsto na 24.102 dinara uz skroman promet od 3,6 miliona dinara. Kompanija je objavila konsolidovane finansijske izveštaje za prošlu godinu koji su pokazali rekordne rezultate poslovanja – neto profit je uvećan 55,3 odsto na 3,6 milijardi dinara, uprkos velikom rastu troškova električne energije.

Naftna industrija Srbije (NIIS) ojačala je u sedmici 1,3 odsto na 873 dinara uz neveliki promet od 2,7 miliona dinara. Investitori očito nisu previše razočarani skromnim profitom kompanije u prvom tromesečju s obzirom da je izostao veći pritisak na strani prodaje.

Dunav osiguranje (DNOS) je nastavilo da tavori, spustivši se protekle sedmice dodatnih 1,7 odsto na 963 dinara uz slabo trgovanje vredno 0,8 miliona dinara. Ova hartija je pred dan dividende stizala nadomak nivoa od 1.100 dinara, da bi nakon prolaska preseka utihnuo promet uz oštar pad cene.

Izvor: Momentum