Kineska tehnološka kompanija, Alibaba, najavila je pomalo iznenađujuću rokadu u upravljačkoj strukturi, svega nekoliko meseci nakon što je predstavila najveće organizacione promene u svojoj istoriji.

Dojučerašnji čelnik kompanije, Danijel Džang, vodiće ubuduće cloud diviziju, dok će ga na mestu predsednika zameniti Džozef Cai, izvršni potpredsednik i suosnivač kompanije, te Edi Vu,  takođe blizak osnivaču Alibabe Džeku Ma, na mestu izvršnog direktora.

Ova promena u upravljačkoj strukturi dolazi samo nekoliko meseci nakon što je Džang najavio restrukturiranje kompanije sa idejom da se stvori familija lidera u biznisima od cloud-a i logistike do međunarodne trgovine, a koji bi mogli da se samostalno finansiraju i listiraju na berzi kako bi se stvorila dodatna vrednost za akcionare.

Kao što je poznato, početak urušavanja Alibabine imperije krenuo je krajem 2020. godine kada su kineski regulatori zaoštrili kurs prema tehnološkim kompanijama, a pojedine poput Alibabe optužili za monopolističko ponašanje uz izricanje rekordnih kazni. Vrednost Alibabe od tog perioda pala je oko 70 procenata odnosno za više od 500 milijardi dolara.

Nakon ovog udarca kompanija nikada nije uspela da se vrati na staze visokog rasta, posebno nakon što je nova konkurencija, poput firmi ByteDance i PDD Holdings, potkopala njen osnovni biznis. Pored toga, Alibaba je gubio na polju cloud-a od rivala koji su imali zaleđinu države.

Dvojica novih čelnika Alibabe mogla bi da podstaknu ostvarivanje najavljenih organizacionih promena čiji je glavni cilj dovođenje kompanije na nivo investicionog holdinga. Ostaje da se vidi da li će novi lideri sprovesti izvesna podešavanja originalnog plana restrukturiranja, te da li će zadovoljiti kineske regulatore čije antimonopolske mere su i ciljale u pravcu decentralizacije kompanijskih poslovnih segmenata.

Investitori nisu sa previše optimizma primili još jedan pokušaj podizanja kompanije pa su akcije Alibabe na trgovanju u utorak pale 4,5 odsto na 87,9 dolara.

Izvor: Bloomberg, Momentum