Kineska privredna aktivnost zabeležila je rast u januaru, pokazali su zvanični podaci, nakon što je talas zaražavanja covid-om prošao kroz zemlju brže nego što se očekivalo nakon napuštanja pandemijskih mera.

Kompozitni PMI pokazatelj, koji meri kretanja u proizvodnom i uslužnom sektoru, porastao je na 52,9 sa 42,6 u decembru, saopštio je Nacionalni biro za statistiku.

Proizvodni PMI porastao je na 50,1 sa 47,0 u decembru, znatno iznad očekivanja analitičara okupljenih oko Reuters-a koji su prognozirali nivo od 48,0.

Uslužni sektor zabeležio je još intezivniji oporavak popevši se sa 41,6 poena u decembru na 54,4.

Oba ova sektora od septembra beleže kontinuirani trend pada, odnosno beležili su vrednosti ispod nivoa od 50 koji razdvaja rast privredne aktivnosti od kontrakcije.

Ovo je jedan od prvih bitnih pokazatelja u kineskoj privredi nakon što su vlasti ove zemlje odustale od primene politike nultog covid-a. Osamdeset odsto građana ove zemlje već je zaraženo covid-om pre nego što je proslava lunarne nove godine i počela, sa talasom razboljevanja koji je prošao kroz populaciju brže nego što su ekonomisti očekivali i uz manje poremećaja privredne aktivnosti.

Praznična putovanja unutar Kine povećana su za 74 odsto u odnosu na prošlu godinu, dok je potrošnja povećana za 12,2 odsto.

Caixin PMI podaci, koji su više fokusirani na male biznise i priobalne regione, biće objavljeni 1. februara. Analitičari koje je anketirao Reuters očekuju da će proizvodni kompozitni PMI dostići nivo do 49,5 u odnosu na 49,0 u decembru.

Izvor: Reuters, Momentum