Američke proizvođačke cene u julu porasle su neznatno preko očekivanja nakon što su troškovi usluga rasli najbržom stopom u skoro godinu dana, ali je ukupan trend ostao na liniji ublažavanja inflatornih pritisaka.

Indeks proizvođačkih cena porastao je 0,3 odsto na mesečnom nivou, dok je junski podatak revidiran naniže sa 0,1 odsto na stagnaciju. Tržište je očekivalo rast od 0,2 odsto.

Na godišnjem nivou indeks potrošačkih cena je porastao 0,8 odsto, iznad očekivanja od 0,7 odsto.

Trošak veleprodajnih usluga porastao je u julu pola procenta, što je njegovo najveće povećanje od avgusta prošle godine, nakon što je u junu oslabio 0,1 odsto.

Veliki rast provizija portfolio menadžmenta od 7,6 odsto računao je na oko 40 odsto povećanja cena usluga. Povećani su i troškovi veleprodaje mašina i vozila, ambulantne nege, veleprodaje hemikalija i srodnih proizvoda, kao i posredovanja u hartijama od vrednosti, savetovanja za investiranje i povezanih usluga.

Cene avio-karata su takođe porasle, ali su marže za maloprodaju hrane i alkohola pale za 2,5 odsto. Troškovi transporta i logistike su takođe opali.

Cene robe porasle su prošlog meseca za 0,1 odsto nakon što su ostale nepromenjene u junu. Porast troškova hrane od 0,5 odsto u velikoj meri je neutralisan cenama energenata koje su ostale nepromenjene.

Isključujući promenljive stavke hrane i energenata, bazne cene osnovnih dobara ostale su nepromenjene prošlog meseca nakon pada od 0,2 odsto u junu.

Uža mera indeksa, koja isključuje stavke hrane, energije i trgovinskih usluga, porasla je za 0,2 odsto nakon povećanja od 0,1 odsto u junu. Na godišnjem nivou, takozvani bazni indeks proizvođačkih cena porastao je za 2,7 odsto, što odgovara junskom nivou.

Izvor: Reuters, Momentum