Kineske akcije listirane u SAD nastavile su sa rastom u pred-trgovanju danas nakon što su kineski zvaničnici najavili da će ubrzati vakcinaciju starijih osoba što epidemiolozi smatraju ključnim korakom za otvaranje ove privrede.

Investitori još od početka novembra gaje velika očekivanja kada su počele da se šire glasine o popuštanju pandemijskih mera u ovoj zemlji, nakon što su kineske vlasti objavile detaljan program u 20 tačaka kako ublažiti efekte mera na svakodnevni život i privredu.

Čak i nakon što su proteklih dana porast broja zaraženih i protesti protiv mera izazvali nestabilnost, većina ulagača veruje da je put ka ponovnom otvaranju neizbežan.

Udaljavanje od nulte covid politike podstaklo je investitore i rezultiralo velikim dobicima tokom novembra. Tako je indeks kineskih akcija na Hongkoškoj berzi registrovao rast u tekućem mesecu od 26 odsto nakon što je samo danas porastao 6,2 odsto posle najave zdravstvenih zvaničnika ove zemlje o ubrzanoj vakcinaciji starijih građana.

ETF kineskih akcija kotiranih na Njujorškoj berzi, Golden Dragon China, beleži rast u pred-trgovanju od 5,9 odsto, dok je u novembru skočio oko 30 procenata.

Izvor: Bloomberg, Momentum