Martovski podatak sa tržišta rada lako je potukao očekivanja tržišta, što je još jedna potvrda tezi o veoma jakom i otpornom tržištu rada.

Američko Ministarstvo rada saopštilo je da je u martu kreirano 303 hiljade radnih mesta, daleko iznad konsenzusa od 200 hiljada i iznad februarskog podatka koji je revidiran naniže na 270 hiljada.

Stopa nezaposlenosti je u skladu sa očekivanjima smanjena na 3,8 odsto, iako je stopa participacije radne snage porasla 0,2 procentna poena na 62,7 odsto.

I u martu američko tržište rada ostalo izuzetno snažno 

Izvor: CNBC

Kada je u pitanju kretanje nadnica, satnica je porasla na mesečnom nivou 0,3 odsto odnosno 4,1 odsto godišnje, a oba podatka su bila u skladu sa konsenzusom.

Sektorski posmatrano, rast je došao sa strane delatnosti koje su i u prethodnim mesecima davale doprinos snažnom tržištu rada: zdravstvena zaštita (72 hiljade), vlada (71 hiljada), ugostiteljstvo i turizam (49 hiljada) i građevinarstvo (39 hiljada).

Februarski podatak je revidiran naniže za pet hiljada, a januarski podatak naviše za 27 hiljada, pa je u prva dva meseca tržišta rada bilo jače za 22 hiljade radnih mesta u odnosu na inicijalna čitanja.

Investitori pažljivo prate informacije o nezaposlenosti s obzirom da jako tržište rada i snažna privreda još uvek onemogućavaju brže smanjenje kamata.

Akcije na Volstritu završile su dan u plusu od 0,8 odsto, mereno indeksom S&P 500, odnosno 1,2 odsto koliko je porastao Nasdaq.

Izvor: CNBC, Momentum