Republika Srbija je juče na međunarodnom finansijskom tržištu još jednom uspešno realizovala emisiju desetogodišnjih dolarskih održivih evroobveznica (Sustainability Bond), saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

Nakon emisije prvih „zelenih” evroobveznica Srbije na međunarodnom tržištu 2021. godine, ovo je druga hartija sa oznakom ESG (Environmental, Social, and Governance), koju emituje naša zemlja.

Prodate su hartije u ukupnom iznosu od 1,5 milijardi dolara, po kuponskoj stopi od šest odsto u dolarima, a nakon svop transakcije obezbeđena je kamata od 4,754 odsto.

Kao i u slučaju prethodnih emisija evroobveznica u dolarima, država je zaključila hedžing transakcije čime je, pored smanjenja izloženosti deviznom riziku kretanja dolara prema evru, smanjen i faktički trošak zaduživanja, navela je centralna banka.

Poslednja dolarska emisija na primarnom tržištu emitovana je u januaru prošle godine sa kuponskom stopom od 6,5 odsto i prinosom od 6,808 odsto. Prinos ovih obveznica na sekundarnom tržištu je trenutno 6,28 odsto.

Izvor: NBS, Momentum