Pre nego što je zakazao redovnu skupštinu akcionara i izneo predlog odluke o raspodeli dobiti iz 2022. godine, odbor direktora Naftne industrije Srbije (NIS) odobrio je 60 miliona evra „za podršku projektima Vlade Republike Srbije iz oblasti obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite“.

Koliko veliki iznos je u pitanju najbolje pokazuje to da je gotovo identičan godišnjoj dividendi koji će dobiti država ukoliko kompanija zadrži dosadašnji racio isplate dividende od 25 procenata.

Kao što je od ranije poznato, NIS je prošle godine ostvario rekordni neto profit od skoro 800 miliona evra, a manjinski akcionari su se nadali da bi zbog vanredno visoke profitabilnosti ove godine mogli ubrati veću dividendu, nalik onima koje plaćaju regionalni rivali MOL i OMV ili matična kompanija Gazprom.

Odlukom da se najvećem manjinskom akcionaru, zahvaljujući ovoj donaciji, faktički racio plaćanja dividende podigne na 50 procenata postalo je prilično jasno čemu se mogu nadati ostali manjinski akcionari – NIS će verovatno uprkos svim okolnostima i ove godine podeliti četvrtinu profita kroz dividende.

Izvor: Momentum