Američko Ministarstvo rada saopštilo je da je tokom novembra kreirano više radnih mesta u odnosu na očekivanja, dok je stopa nezaposlenosti pala u odnosu na prethodni mesec.

Novembarski podatak došao je na nivou od 199 hiljada, iznad očekivanih 190 hiljada i iznad revidiranog oktobarskog izveštaja koji je pokazao kreiranih 150 hiljada radnih mesta.

Aktuelni izveštaj pokazuje značajan broj zaposlenih od strane vlade, kao i povratak na posao radnika u auto industriji nakon okončanja štrajka.

Novembarski podatak sa tržišta rada ispod ovogodišnjeg proseka

Foto: CNBC

Stopa nezaposlenosti je pala na 3,7 odsto, ispod konsenzusa od 3,9 odsto, s obzirom da je participacija radne snage porasla na 62,8 odsto.

Ključni pokazatelj inflacije, prosečna satnica, porastao je 0,4 odsto na mesečnom nivou i četiri procenta u odnosu na prošli novembar.

Mesečni rast je bio neznatno iznad konsenzusa od 0,3 odsto, dok je godišnja stopa bila u skladu sa očekivanjima.

Fed sa budnom pažnjom prati podatke sa tržišta rada s obzirom na nastojanje da obori inflaciju koja proteklih meseci pokazuje znake slabljenja. Poslednje zasedanje Fed-a u tekućoj godini biće održano naredne sedmice, a očekuje se da kamate budu zadržane na postojećem nivou.

Izvor: CNBC, Momentum