Nakon iznenađujuće jakog januarskog izveštaja sa američkog tržišta rada, februarski podaci su očekivano doneli usporavanje ali ne u meri u kojoj je bilo prognozirano.

Tokom proteklog meseca kreirano je dodatnih 311 hiljada radnih mesta, saopštilo je američkog Ministarstvo rada, što je bilo iznad konsenzusa od 225 hiljada.

Stopa nezaposlenosti je porasla na 3,6 odsto, iznad očekivanja od 3,4 odsto, pre svega usled rasta stope participacije radne snage (zaposleni i oni koji aktivno traže posao) na 62,5 odsto, što je njen najviši nivo od marta 2020. godine.

Nešto pozitivnije vesti kada je inflacija u pitanju došle su sa polja nadnica. Prosečna satnica porasla je 4,6 odsto na godišnjem nivou, ispod očekivanja rasta od 4,8 odsto. Na mesečnom nivou rast je iznosio 0,2 odsto, takođe ispod konsenzusa od 0,4 odsto.

Prosečna satnica u februaru porasla manje od očekivanja 

Izvor: CNBC

Iako je februarski izveštaj pokazao brojke iznad očekivanja, tržište rada je znatno usporilo u odnosu na neuobičajeno jak januar. Podaci iz januara su revidirani neznatno naniže sa 517 na 504 hiljade novostvorenih radnih mesta, a slična revizija od 21 hiljadu radnih mesta viđena je i za decembar.

Izveštaj sa tržišta rada dolazi u kritičnom momentu po Fed koji bi trebalo da odluči da li će nastaviti sa umerenim podizanjem kamata otpočetim na prošlom zasedanju ili će se ponovo vratiti na stope od po 50 baznih poena.

Čelnik Fed-a, Džerom Pauel, u ovonedeljnom obraćanju pred Kongresom upozorio je da bi kamatne stope mogle da dostignu više nivoe nego što su članovi monetarnog odbora ranije prognozirali.

Izvor: CNBC, Momentum