Proizvođač i distributer tehničkih i medicinskih gasova, Messer Tehnogasa (TGAS), isplatiće danas, 20. oktobra, dividendu iz prošlogodišnje dobiti koju je u junu usvojila skupština akcionara.

Kao što je bilo poznato, akcionarima će ove godine pripasti ukupno 466,5 miliona dinara odnosno bruto dividenda od 450 dinara po akciji, u odnosu na prošlogodišnjih 585 dinara.

Kao dan dividende određen je 2. jun.

Tehnogas će na ovaj način akcionarima podeliti oko 23 odsto od ostvarenog nekonsolidovanog profita u prošloj godini čime je nastavljen višegodišnji trend isplata manjih od 25 odsto ostvarene dobiti.

Tehnogas godinama slovi za jaku kompaniju sa izrazito povoljnom finansijskom strukturom s obzirom na visoku gotovinsku poziciju i odsustvo duga. U prvih šest meseci ove godine kompanija je zabeležila rast prihoda od 40 odsto na 7,8 milijardi dinara, dok je neto profit skočio 54 odsto na 1,1 milijaru dinara.

Akcije Tehnogasa od početka godine beleže rast od 30 procenata, a po poslednjoj ceni tržišna kapitalizacija kompanije iznosi 16,8 milijardi dinara (143,3 miliona evra).

Izvor: Belex, Momentum