Nastavak uzlaznog trend akcija Messer Tehnogasa (TGAS) pogurao je i reperni indeks tržišta, Belex15, koji je u sedmici dobio na vrednosti 2,6 odsto. Ukupan promet u skraćenoj trgovačkoj sedmici iznosio je 204,1 miliona dinara (1,7 miliona evra), a indeks se domogao najvišeg nivoa od maja prošle godine.

Akcije Tehnogasa skočile su u sedmici skoro 20 procenata nakon što su investitori nastavili da kupuju ovu hartiju na bazi špekulacije o mogućnoj konsolidaciji vlasništva. Tehnogas je nedelju završio na nivou od 21.871 dinar, što je najviša vrednost ove akcije od 2007. godine. Tehnogas od početka godine beleži rast od 38 odsto i dostigao je posle dužeg vremena 80 odsto svoje knjigovodstvene vrednosti i tržišnu kapitalizaciju od 22,7 milijardi dinara (193,5 miliona evra).

Ostale hartije su bile u senci ovih zbivanja. Dunav osiguranje (DNOS) je posle dužeg vremena zatvorilo sedmicu ispod nivoa od 900 dinara uz promet od 7,2 miliona dinara, dok se Metalac (MTLC) zadržao na ceni od 1.550 dinara. NIS (NIIS) se spustio na psihološku granicu od 800 dinara uz promet od šest miliona dinara, nakon što je prevladao pritisak na strani prodaje.

Akcije Jedinstva iz Sevojna (JESV) ostvarile su promet od 5,8 miliona dinara, uglavnom na ceni od 7.010 dinara, nakon što je ova kompanija izvestila o prilično dobrim rezultatima u četvrtom kvartalu i poslovnoj 2023. godini.

Izvor: Momentum