Američki proizvođač e-vozila, Tesla, planira da skrati broj proizvodnih dana u svojoj fabrici u Šangaju u januaru, nastavljajući redukciju u proizvodnji koja je na snazi od ovog meseca, prenosi Reuters pozivajući se na interni raspored u kompaniji.

Tesla će proizvoditi 17 dana u januaru između 3. i 19. januara i zaustaviće proizvodnju e-vozila od 20. do 31. januara radi produžene pauze za kinesku Novu godinu.

Tesla nema ustaljenu praksu da prekida rad fabrike za kinesku Novu godinu premda je period od 21. do 27. januara državni praznik u ovoj zemlji. Prošle godine fabrika je radila tokom decembra i pauzirala tri dana za Novu godinu.

Tesla je u subotu obustavio proizvodnju u svojoj fabrici u Šangaju, prema unapred utvrđenom planu za obustavu većine poslova u fabrici u poslednjoj nedelji decembra, preneo je Reuters.

Najnovije Teslino smanjenje proizvodnje u Šangaju dolazi usred rastućeg talasa infekcija nakon što je Kina ranije ovog meseca odstupila od svoje politike nultog covid-a.

Kao i drugi proizvođači automobila, Tesla se takođe suočio sa padom potražnje u Kini, najvećem svetskom tržištu automobila. Ranije ovog meseca, Tesla je ponudio dodatni podsticaj kupcima koji u decembru kupe vozilo. Kompanija je snizila cene za modele 3 i Y u Kini, pored subvencija za troškove osiguranja.

Na Teslinu fabriku u Šangaju otpalo je više od polovine kompanijske proizvodnje u prva tri kvartala 2022. godine. Tesla je postavio cilj rasta proizvodnje i isporuke automobila od 50 odsto u tekućoj godini, ali analitičari očekuju da će biti dostignut rast bliži nivou od oko 45 procenata.

Akcije Tesle pale su na današnjem trgovanju skoro devet procenata što je produbilo minus u tekućoj godini na oko 68 odsto.

Izvor: Reuters, Momentum