Zvaničnici Fed-a su na poslednjem zasedanju izrazili veoma malo sklonosti za smanjenje kamatnih stopa u skorije vreme, posebno pošto je inflacija i dalje daleko iznad definisanog cilja, navodi se u transkriptima objavljenim u utorak.

Članovi Komiteta Fed-a i dalje brinu da bi inflacija mogla biti uporna ili da se poveća, i da će možda morati da urade više, pokazuje rezime prethodnog zasedanja održanog 31. oktobra – 1. novembra.

U najmanju ruku, saopštili su da će politika morati da ostane „restriktivna“ sve dok podaci ne pokažu inflaciju na sigurnom putu ka targetu centralne banke od dva odsto.

„U raspravi o izgledima politike, učesnici su nastavili da procenjuju da je ključno da se monetarna politika zadrži dovoljno restriktivnom da bi se inflacija vremenom vratila na cilj Komiteta od dva odsto“, navodi se u transkriptima.

Tržište trenutno procenjuje da Fed neće podići kamatu na decembarskom zasedanju, dok bi do kraja 2024. godine mogla da uslede četiri smanjenja kamata od po 25 baznih poena.

Međutim, transkripti Fed-a nisu uopšte dali bilo kakvu indikaciju da su članovi razgovarali o tome kada bi mogli da počnu da smanjuju stope, što je na konferenciji po okončanju sednice potvrdio i Pauel rekavši da „Komitet i ne razmišlja o smanjenju kamata u ovom momentu“.

Akcije na Volstritu su danas zabeležile blagi pad vrednosti nakon snažne tri sedmice rasta tokom kojih je S&P 500 porastao oko 10 procenata i ponovo se vratio iznad nivoa od 4.500 poena.

Izvor: CNBC, Momentum