Zvaničnici američke centralne banke, Fed, veruju da su verovatno okončali rast kamata kada su u decembru ponovo zadržali stope nepromenjene, ali transkripti sa zasedanja nisu pokazali značajniju debatu o tome kada bi kamate mogle da počnu da padaju.

I dok skoro svi zvaničnici predviđaju da bi kamate mogle da budu smanjene ove godine, oni su na stolu zasedanja 12-13. decembra zadržali izglede za više kamate, pokazuju transkripti sa sastanka.

„Bilo je moguće da privreda ode u smeru koji bi dalja povećanja stope učinio odgovarajućim“, navodi se u zapisniku. „Nekoliko zvaničnika je takođe primetilo da okolnosti mogu opravdati zadržavanje kamata na aktuelnim nivoima u dužem periodu nego što se trenutno očekivalo“.

Konferencija Pauela posle decembarskog zasedanja i njegovi komentari doneli su izvesnu konfuziju, zajedno sa objavljenim projekcijama stopa kojima se predviđa smanjenje kamata ove godine. Ovo sve u okolnostima da je centralna banka zadržala pisane smernice kojima se navodi da su zvaničnici ostali oprezni prema rizicima koji bi zahtevali veće a ne niže kamate.

Posledica je bio snažan rast tržišta akcija koji je trajao do kraja godine, a investitori očekuju da će prvo smanjenje kamata doći već na drugom zasedanju ove godine u martu.

Transkripti nisu bacili previše svetla na to kako zvaničnici gledaju na pitanje smanjenja stopa. Oni smatraju da su se rizici od inflacije veće od očekivane smanjili krajem prošle godine, a u zapisniku se navodi da su neki zvaničnici naglasili neizvesnost oko toga koliko dugo referentna stopa treba da ostane na restriktivnom nivou.

Neki od tih zvaničnika upozorili su na slabiju privrednu aktivnost od očekivane „koja bi mogla biti povezana sa previše restriktivnom politikom“, navodi se u transkriptima.

Fed od jula prošle godine ključnu kamatu drži u rasponu 5,25-5,50 odsto, kojoj je prethodio intezivni ciklus dizanja kamata od marta 2022. godine. U decembru objavljene projekcije Fed-a pokazuju očekivana tri smanjenja kamate u tekućoj godini.

Izvor: WSJ, Momentum