„Skoro svi“ kreatori monetarne politike Fed-a podržali su nastavak povećanja kamatnih stopa nakon pauze na junskom zasedanju, izražavajući zabrinutost zbog jakog tržišta rada i „neprihvatljivo visoke“ inflacije, pokazuju transkripti sa junskog zasedanja ove centralne banke.

„Skoro svi učesnici su istakli da u svojim ekonomskim projekcijama očekuju da bi dodatna povećanja ciljne stope federalnih fondova tokom 2023. godine bila odgovarajuća“, navodi se u objavljenom dokumentu Fed-a.

U nedeljama koje su usledile nakon sastanka u junu, predsednik Fed-a Džerom Pauel je podstakao očekivanja da će Fed nastaviti sa rastom kamata, insistirajući da monetarna politika nije dovoljno restriktivna, te da ne isključuje mogućnost povećanja stopa na uzastopnim sastancima.

Na junskom zasedanju Fed je zadržao kamatu u rasponu 5,00-5,25 odsto.

Kako transkripti pokazuju, bilo je članova Odbora koji su bili za povećanje stope na sastanku u junu, usred zabrinutosti zbog „veoma jakog“ tržišta rada i momentuma u privredi.

Članovi Odbora procenjuju da će terminalna stopa u 2023. godini dostići 5,6 odsto u odnosu na 5,1 odsto koliko je očekivano u martu, što sugeriše još dva povećanja u narednom periodu.

Tržište trenutno očekuje sa verovatnoćom od oko 86 odsto da će Fed na zasedanju 25-26. jula podići kamatu za 25 baznih poena.

Izvor: Investing, Momentum