Spoljnotrgovinska aktivnost Kine značajano je usporila tokom avgusta nakon što je rastuća globalna inflacija suzbila izvoz, dok su pandemijske restrikcije i velike vrućine smanjile domaću tražnju, što je dodatno pritislo već uzdrmanu kinesku privredu.

Izvoz tokom avgusta porastao je 7,1 odsto na godišnjem nivou, što je znatno sporije u odnosu na julski rast od 18,0 procenata, pokazali su zvanični kineski podaci. Tržište je očekivalo rast od 12,8 procenata.

Slabiji juan, koji je nedavno pao na dvogodišnji minimum, nije podstakao izvoznu aktivnost, što dodatno ukazuje na slabljenje globalne tražnje. Istina, slabiji rast je delimično i posledica visoke bazne osnove iz prošle godine, ali je pogoršan i pandemijskim restrikcijama u zemlji i talasom velikih vrućina koji su pogodili južnozapadne oblasti ove druge po veličini svetske privrede.

Uvoz je ostao prilično anemičan, sa rastom od 0,3 odsto u avgustu u odnosu na skok od 2,3 odsto prethodnog meseca. Tržište je očekivalo stopu rasta od 1,1 odsto.

Trgovinski suficit tokom avgusta iznosio je 79,4 milijarde dolara, što je smanjenje u odnosu na julskih 101,3 milijarde dolara, što je rekordan mesečni trgovinski višak ove zemlje otkada se mere podaci.

Izvor: Reuters, Momentum